Távoli hozzáférés Campus Erőforrásokhoz IPv6 protokollon

A felhasználók gyakran nem csak saját egyetemükön és kutatóintézetükben kívánnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, hanem távolról, akár otthonról, akár egy távoli intézményből vagy egy Wireless LAN hotspot-ból. Távoli erőforrás hozzáférés legkényesebb pontjai a jogosultság és a lehallgathatóság. A munka során ma Magyarországon tipikusan előforduló otthoni vagy mobilabb hozzáférési módokat vizsgáltuk meg.

A vizsgálatunk eredményét a technológiáknak megfelelően az alábbiakban írjuk le:

Dial-up IPv6 technológia

DSL IPv6 technológia

IPv6 és hozzáférés ellenőrzés támogatása a Wireless LAN-okban roaming támogatással

Eredmények

DSL tesztek eredménye

IPv6 DSL tesztek során derült ki, hogy amikor a LAC funkciót egy Cisco 10000 Series (ESR) router látja el, akkor az elég érthetetlen módon, de megváltoztatja PPP IPv6 payload length értéket (úgy, mintha nem volna ott az IPv6-os csomag). A hibát T-COM-al együtt jeleztük a Cisco-nak, aki javította a hibát, de jelenleg ez a hibajavítás nem került átvezetésre a T-Com hálózatán.

Ezzen hiba miatt alternatív megoldásokat is elkezdtünk vizsgálni:

WLAN IPv6 tesztek eredménye

Mivel az általunk tesztelt és alkalmazott 802.1x és Radius proxy architektúra traszparensen viselkedik IP protokoll szempontjából ezért ez a rendszer lehetővé teszi IPv6 erőforrások távoli hozzáférését is Wireless LAN segítségével.

Campus6: RemoteIpv6 (last edited 2011-12-13 14:54:34 by mohacsi)