Flow alapú hálózat monitoring rendszer tesztelése és vizsgálata

Bevezető

A flow alapú forgalom monitorozásról általában

A flow alapú hálózati forgalom monitorozás kiemelkedő fontossággal bír nagy kiterjedesű hálózatok üzemeltetésében, hiszen lehetővé teszi, hogy a hálózati forgalmat továbbító aktív eszközökből részletes információt nyerjünk az átmenő forgalmat alkotó folyamokról (flow).

A flow alapú monitorozás általános felhasználási területei:

A nagy forgalmat bonyolító számítógépek megtalálása és kiszűrése/korlátozása nagyban csökkentheti intézményünk hálózati forgalmát, amely más, esetenként lényegesebb, szintén hálózaton kommunikáló alkalmazások gyorsulásához vezethet.

A mai hálózati viszonyoknak megfelelően számítógépeink állandó támadásnak ill. vírus/spyware fertőzésnek vannak kitéve. A támadások azonosításában, lokalizálásában ill. a fertőzött számítógépek megtalálásában különösen fontos szerepet játszik a flow alapú hálózati forgalom monitorozás, amelyet ma már jónéhány felsőoktatási ill. akadémiai intézményben sikerrel alkalmaznak a fenti problémák kezelésében. A flow alapú monitorozással a következő gyanús, biztonsági kockázatot valószínűsítő hálózati forgalmak azonosíthatóak gyorsan és egyszerűen:

A fentiek természetesen mind az IPv6, mind pedig az IPv4 protokollra egyformán érvényesek.

A NetFlow

A NetFlow protokollt eredetileg a Cisco Systems dolgozta ki 1996-ban, hogy lehetővé tegye flow információk exportálását hálózati eszközeiből. A NetFlow protokoll több verziót is megélt (1, 5, 7, 8 és 9). A legszélesebb körben az 5-ös verzió használt, de természetesen a preferált, IPv6 képes verzió a 9-es. A Cisco Systems által gyártott hálózati kapcsolók és router-ek jelentős része képés NetFlow információk exportálására.

A NetFlow működési modelje az alábbi ábrán látható. A NetFlow képes hálózati eszköz folyamatosan gyűjti a rajta átmenő IP flow-k információt egy ún. NetFlow cache gyorsítótárba. Amikor ez a tár megtelik, sor került a megfelelő rekordok exportálására a NetFlow Collector Engine felé, amely általában egy szokványos kiszolgáló, lehetőleg minél nagyobb tárhellyel, hiszen a visszamenőleg tárolt flow információk nagy forgalom mellett óriásira duzzadhatnak.

netflow_model.jpg

A NetFlow az UDP protokollt használja, az exportálás jellege egyirányú, azaz kizárólag a hálózati eszköz felől érkeznek információk, a kollektor számítógép csak rögzíti és feldolgozza ezeket. A hálózati adminisztrátorok a kollektor által összegyűjtött információkat egy grafikus felületen tudják lekérdezni, ahol megfelelő feltételek megadásával képesek finomítani a lekérdezést. A lekérdezés a leggyakrabban a HTTP protokoll segítségével történik és megjelenítés értelemszerűen egy böngészővel. A megjelenítés általában grafikonos formában vagy nyers - pontosítás céljával - NetFlow rekordként történik.

A hálózati eszközök által export-ált rekordok több alapvető paramétert alkalmaznak az egyes flow-k leirásához:

A NetFlow v9 alapvető jellemzői:

Az IETF (Internet Engineering Task Force) IP Information Export (IPFIX) és Pack Sampling (PSAMP) munkacsoportjai 2003-ban a Cisco IOS NetFlow v9 protokollt választották IP flow-ok leírásához és exportálásához, eltekintve néhány apróbb változtatástól. Az IPFIX munkacsoport azért alakult, hogy egy adatmodellt illetve egy kapcsolódó protokollt definiáljon. A hamarosan megjelenő IPFIX szabvány egyébként kötelezőként írja elő az SCTP alapú adatszállítás megvalósítását az IPFIX protokoll alkalmazásakor.

NetFlow v9 IPv6 konfiguráció Cisco eszközökön

A dokumentáció ide kattintva érhető el.

Az SCTP szállítási szintű protokoll

A Stream Control Transmission Protocol (SCTP) egy szállítási szintű protokoll, amelyet 2000-ben definiált az IETF Signaling Transport (SIGTRAN) munkacsoportja. A protokoll leírása megtalálható az RFC 2960 ill. az RFC 3286 dokumentumokban. Mint szállítási protokoll az SCTP ekvivalens mind a TCP-vel, mind pedig az UDP-vel és mégis több annál. Az alábbi linkeken egy magyar nyelvű SCTP protokoll leírás ill. alapszintű SCTP socket programozási dokumentáció található:

1. Magyar nyelvű SCTP leírás

2. SCTP socket programozás

3. NetFlow v9 és SCTP konfiguráció Cisco eszközökön

Netflow v9 monitorozó eszközök

A jelenleg rendelkezésre álló NetFlow eszközök egy közel teljes gyűjteménye megtalálható a SWITCH (svájci kutatói hálózat) honlapján, az alább URL-en:

http://www.switch.ch/tf-tant/floma/software.html

A pályázat beadásának idején (2004 első fele) úgy látszott, hogy több SCTP képes router szoftver és collector fog a fejlesztők és tesztelők rendelkezésére állni, hiszen az IETF IPFIX munkacsoportja is az SCTP protokollt jelölte ki az IPFIX sztandard transzport protokolljaként. A SCTP protokoll tehát nem terjed olyan ütemben, amint arra számítani lehetett. Az első megfelelően stabil router implementációk most kezdenek csak megjelenni, szabadon hozzáférhető collector szoftver pedig egyenlőre nem is létezik. Ennek megfelelően választottuk ki a samplicator nevű alkalmazást, amelyet SCTP képessé tettünk (ld. lent). Az SCTP képes samplicator alkalmazásával lehetőségünk nyílik a közelmúltban megjelent hálózati oldali eszközök SCTP implementációjának kipróbálására és tesztelésére.

nfdump és nfsen (Netflow Sensor)

A nfdump és az nfsen szoftverek rövid, IPv6 specifikus leírása itt található.

Network Emergency Responder & Detector (NERD)

http://www.nerdd.org

Network Emergency Responder & Detector (NERD) egy biztonsági monitoring eszköz, amely NetFlow adatokat gyűjt és elemez. Képes DoS támadások felismerésére és megfelelő riasztások generálására. A NERD képes továbbá a meglévő NetFlow adatok utólagos biztonsági és forgalmi elemzésére. A NERD eszközt a SURFnet B.V. és TNO Information and Communication Technology készíti.

A NERD működése nagy vonalakban a következő:

Az ígéretes NERD eszköz fejlesztését a jelek szerint egy évvel ezelőtt befejezték, így félkész állapotban van. Használata nem ajánlott.

A specifikálható szabályok túl merevek (pl. adott IP címek között, adott portok között menő UDP forgalom, ha túllép egy szintet, akkor riaszt) és alapszintűek (pl. port tartomány nem adható meg), stb.

Netflow v9 (IPFIX) exportot támogató eszközök

samplicator

A projekt keretében a samplicator nevű NetFlow folyamok duplikálására készített eszközt SCTP képessé alakítottuk. A szoftver felhasználói dokumentációja itt olvasható el.

Campus6: Netflowv9Monitoring (last edited 2008-04-10 15:29:33 by localhost)