IPv6 Tűzfalak és az IPv6 biztonsági megoldások kialakítása és vizsgálata

Az IPv6 protokoll és környezet biztonsági elemei alapvetően a következő kategóriákra bonthatóak

Ebben az alszakaszban elsősorban az IPv6 tűzfalakra koncentrál a projekt de hogy azt megfelelően el lehessen helyezni. Tárgyaljuk a többi elemet is.

IPv6 protokoll és a biztonság

Kapcsolódó dokumentációk

IPv6 tűzfalak

IPv6 tűzfalak az elmúlt évben kezdtek megjelenni a különböző operációs rendszerekhez. A projektben elsősorban a szabadon hozzáférhető vagy routerekbe épített tűzfal rendszereket vizsgáltuk, de felvettük a kapcsolatot kereskedelmi tűzfal gyártó cégekkel is, akik azt állítják magukról, hogy támogatják az IPv6-ot. Egyelőre válaszra sem méltattak bennünket.

A projektben az IPv6 tűzfalakat szisztematikusan teszteltük tipikus beállításokkal, hogy meggyőződjünk róla, hogy alapvetően el tudják látni funkcióikat.

BSD pf tűzfal

Az OpenBSD-hez kifejlesztett pf tűzfal 2002 óta támogatja IPv6-ot. Gyakorlatilag 2004 decembere óta az összes szabadon elérhető BSD operációs rendszer (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD) tartalmazza a pf csomagszűrő tűzfalat amely képes stateful packet inspection műveletre, ami segítségével könnyebben és hatékonyabban lehet a tűzfal szabályokat megfogalmazni.

A projekt során kidolgozásra került oktatási anyagok az alábbi linkeken érhetők el:

FreeBSD ip6fw tűzfal

Az erdetileg BSDI-hez kifejlesztett majd a FreeBSD-hez újra írt ipfw tűzfal rendszer IPv6-os portját a KAME projekt készítette el. Ez a tűzfal rendszer teljes mértékben integrálva van a FreeBSD rendszerbe, olyan szinten, hogy kiindulási konfigurációs fájlok is elérhetőek az alap rendszer részeként az /etc/rc.firewall6 . Az integráltsága ellenére a legnagyobb hibája az ipfw rendszerenek, hogy az IPv6-os része nem müködik stateful módon. A legútobbi fejlesztések eredményeként a FreeBSD 6.1 rendszerben az ipfw segítségével is lehetséges az IPv6 tűzfal szabályokat módosítani.

Linux Netfilter/ip6tables tűzfal

A Linux 2.6.16-os változatú kernel már támogatja IPv6 connection tracking működést, olyan módon, hogy a connection tracing protokoll független módon van implementálva. Ez mindenképpen szükséges hatékony és gyors IPv6 tűzfal szabályok konfigurálásához. Jelenlegi korlátozása a NF connection trackingnek, hogy nincsen hozzá NAT modul:

 1. A kernel konfigurálásakor a default connection tracking modult ki kell kapcsolni (IP_NF_CONNTRACK)
  • Connection tracking (required for masq/NAT)
  különben a Layer-3 független kapcsolatnyomkövetö réteget (NF_CONNTRACK)
  • Layer 3 Independent Connection tracking (EXPERIMENTAL)
  nem lehet kiválasztani.
 2. Fordítsuk be a kernelbe a következő kernel modulokat:
  • ip6table_filter - tüzfal szürési modul
  • nf_conntrack_ipv6 - IPv6 connection tracking
  • nf_conntrack_ftp - FTP helper

.

SecureFilter 2.3

A munkaszakasz eredményeként előált a KFKI-RMKI SzHK által kifejlesztett SecureFilter tűzfal-rendszer egy újabb verziója (2.3), amely az IPv4-es protokollon kívül az IPv6-os protokollt is támogatja.

A SecureFilter legújabb verziója és a kapcsolódó dokumentációk elérhetőek a szoftver honlapján: http://www.kfki.hu/cnc/projekt/securefilter/

Cisco ACL-ek IPv6-os használata

A Cisco IOS 12.2(2)T vagy 12.3(1)M illetve Cisco 12.2(14)S változata után az IOS lehetőséget biztosít a csomagok IPv6 szinten történő szűrésére. A szűrés csomagok szintjén lehetséges két fajta módón:

Ezenkívül lehetséges szimulálni a állapotfigyelő tüzfalak müködését ún. reflexiv ACL-ek segítégével. Az IPv6 FTP kapcsolatok felügyeletetét is támogatja a 12.3(11)T változat után - ftp inspection segítségével - ehhez teljesen bele kell olvasni az FTP csomagok protokoll részébe - ez csak SW alapú platformokon támogatott.

Figyelem! A Cisco ACL-ek egy nagyon furcsa implicit szabály rendszert tartalmaznak:

Microsoft Windows XP (SP2 után) & Windows 2003 tűzfalak

A Microsoft Windows XP SP2 után és a Windows 2003 szerver rendszerek tartalmaznak egy beépített tűzfalat, ami képes a bejövő csomagok megszűrésére. A bejövő csomagok szűrésére általában ugyanazt a szabályt használja a Windows rendszer mint az IPv4 esetében - ezzel lehetőség van a konzisztens tűzfal szabályrendszer kialakítására. Egy plusz lehetőség az IPv6 esetében, hogy lehet külön engedélyezni a IPv6 PATH-MTU-Discovery-t az ICMP fülön.

Figyelem! A Windows tűzfal rendszere nem képes a védett hálózatból/gépről induló csomagokat szűrni

Megjegyzés! Egyéb windows tűzfalak (pl. Kerio, ZoneAlarm stb.) nem támogatják az IPv6 protokollt. Szólni kell nekik, hogy ezt muszáj megtenniük.

NetScreen tűzfalak

IPv6 Intrusion Detection/Prevention rendszerek

Eredmények

A munkaszakasz keretében tételesen a következők készültek el:

Campus6: IPv6firewallsandSecurity (last edited 2011-10-24 13:49:10 by mohacsi)