Támogatja az Exchange szerver az IPv6-ot?

A Microsoft Technet oldalán található az alábbi link alatt egy technet-es fórumbeszélgetés, melynek az alábbi idézete alapján az MS Exchange Server 2003 nem támogatja az IPv6-os hálózati protokollt:

"Host: Andrew (Microsoft);
Q: Will there be support for IPv6 in Exchange 2003?
A: no we don't support IPv6 in E2k3;"

Ugyanakkor elérhet a Microsoft honlapján egy Beta állapotban lévő MS Exchange Server 2007, mely már Vista kompatibilis, valamint 32bites és 64bites verzióban is ki fogják adni.

A Beta verziót letöltve, egy windows server 2003-ra nem sikerült beállítani, mert hosszas prerequest-ek telepítése után a telepítő varázsló sikertelen telepítéssel leállt.

Bár az MS Exchange Server 2007 már a Vista operációs rendszerre lett tervezve, mégis olyan információk is találhatóak, melyek szerint ez a rendszer sem támogatja az IPv6-os kommunikációt.

Idézet ismét a Technet linkről:

"A base element of the network layer that is used to uniquely identify a computer on the network. Exchange 2007 supports IPv4 addresses only. IPv6 addresses are not supported."            ·

A fentiek alapján az MS Exchange Server 2003 és 2007 változata sem támogatja az IPv6 protokollt.

Outlook és IPv6

Az Outlook levelező programmal kapcsolatban az alábbi információ található a következő linken:

"Although Outlook Express in Windows XP did not support IPv6, Windows Mail installed in Windows Vista connect to each type of mail server, such as SMTP, POP, and IMAP, via IPv6."

A fenti információ alapján, feltételezve, hogy a Vista Windows Mail programja támogatja az Ipv6-os kommunikációt, a következő módon teszteltük: Az teszthez használt mail kiszolgáló szerver az EmailArchitect Server volt, mely specifikációja szerint is támogatja az Ipv6-os SMTP, POP, és IMAP szolgáltatást.

A Windows levelező alkalmazások IPv6 támogatásukat tekinve:

Campus6: ExchangeGuide (last edited 2008-04-10 15:29:35 by localhost)