Differences between revisions 1 and 2
Revision 1 as of 2006-12-06 12:47:27
Size: 3043
Editor: mohacsi
Comment:
Revision 2 as of 2006-12-06 12:48:37
Size: 3041
Editor: mohacsi
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 11: Line 11:
A XORP-ot fel lehet telepíteni Linux 2.4 és 2.6, FreeBSD, DragonFlyBSD, NetBSD, OpenBSD, MacOS X (10.2 vagy későbbi), vagy Windows Server 2003 rendszerekre. Azonban az egyszerű használat érdekében lehetséges !LiveCD-ről történő müködtetés is. A XORP-ot fel lehet telepíteni Linux 2.4 és 2.6, FreeBSD, DragonFlyBSD, NetBSD, OpenBSD, MacOS X (10.2 vagy későbbi), vagy Windows Server 2003 rendszerekre. Azonban az egyszerű használat érdekében lehetséges LiveCD-ről történő müködtetés is.
Line 13: Line 13:
A XORP-ot elindítva a !LiveCD-ről, egy floppy lemez után kutat, amin majd később tárolja a beállításait. Megadva neki a root és a xorp felhasználó jelszavait máris bejelentkezhetünk a xorp felhasználónévvel és máris belefoghatunk a router konfigurálásába. A kezelése és a parancsok is kevéssé hasonlítanak a cisco eszközökön megszokhatott utasításokhoz. A XORP-ot elindítva a LiveCD-ről, egy floppy lemez után kutat, amin majd később tárolja a beállításait. Megadva neki a root és a xorp felhasználó jelszavait máris bejelentkezhetünk a xorp felhasználónévvel és máris belefoghatunk a router konfigurálásába. A kezelése és a parancsok is kevéssé hasonlítanak a cisco eszközökön megszokhatott utasításokhoz.

TableOfContents

XORP

Áttekintés

A XORP egy ingyenes routing implementáció, amely többé kevésbé az IPv6-ot is támogatja. A XORP rövidítés az eXtensible Open Router Platform angol szavakból származik. A CD-ről futtatható XORP program jelenleg elérhető 1.3-as verziója a dinamikus IPv6 forgalomirányításra a RIPng protokollt kínálja. Ezen kívül beállíthatunk statikus routingot is. A következő verzió az ígéretek szerint további IPv6 támogatást illetve a meglévő hibák javítását is tartalmaz majd. Többek között támogatja majd az OSPFv3-at is és a jelenlegi verzió több funkciójával kapcsolatban is említik a XORP honlapon, hogy még tesztelés alatt áll.

attachment:xorp_process.png

Installálás

A XORP-ot fel lehet telepíteni Linux 2.4 és 2.6, FreeBSD, DragonFlyBSD, NetBSD, OpenBSD, MacOS X (10.2 vagy későbbi), vagy Windows Server 2003 rendszerekre. Azonban az egyszerű használat érdekében lehetséges LiveCD-ről történő müködtetés is.

A XORP-ot elindítva a LiveCD-ről, egy floppy lemez után kutat, amin majd később tárolja a beállításait. Megadva neki a root és a xorp felhasználó jelszavait máris bejelentkezhetünk a xorp felhasználónévvel és máris belefoghatunk a router konfigurálásába. A kezelése és a parancsok is kevéssé hasonlítanak a cisco eszközökön megszokhatott utasításokhoz.

Az interfészek felhúzása

configure
set interfaces interface lnc0 vif lnc0 address 2006:1::1 prefix-length 64
set interfaces interface lnc0 vif lnc0 address fe80::20c:29ff:fe76:f0f1 prefix-length 64
set interfaces interface lnc1 vif lnc1 address 2006:2::1 prefix-length 64
commit
exit
show interfaces

A címek beállítása után bármely routing protokoll engedélyezése után megnézhetőek a kapcsolódó hálózatok a show route table ipv6 unicast connected utasítással.

Tapasztalataink szerint, LiveCD-s változatban realtek kártyák esetén a beállított címek nem jelennek meg a connected listában valamilyen hiba miatt.

A link-lokál cím felhúzása szintén furcsa, de szükség volt rá, mivel a XORP nem oszt ki automatikusan ipv6-os link-lokál címeket a RIPng konfigurálásához azonban szükség van rájuk.

Statikus routing protokoll beállítása

Statikus routing beállítása nagyon egyszerű, mint azt az alábbi példa is mutatja.

configure
set protocols static route 2006:2::/64 next-hop 2006:1::1
commit
exit
show route table ipv6 unicast static

RIPng routing protokoll beállítása

A RIPng beállítása is kényelmesen és gyorsan végezhető, lássunk is rá egy példát.

configure
set protocols ripng interface lnc0 vif lnc0 address fe80::20c:29ff:fe76:f0f1
set policy policy-statement connected term export from protocol connected
set protocols ripng export connected
commit
exit
show
show route table ipv6 unicast ripng

attachment:xorp_show_route.png

Campus6: xorpguide (last edited 2008-04-10 15:29:43 by localhost)