Differences between revisions 31 and 32
Revision 31 as of 2011-08-12 08:24:11
Size: 7587
Editor: mohacsi
Comment:
Revision 32 as of 2011-08-12 09:22:41
Size: 7599
Editor: mohacsi
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 58: Line 58:
 * [[Wireless_Eduroam_MacOSX|MacOS X (10.5) supplicant wireless konfiguráció]]
 * [[Wireless_Eduroam_MacOSX10.7|Mac OS X (10.7) supplicant wireless konfiguráció]]
 * [[Wireless_Eduroam_MacOSX|MacOS X Leopard (10.5) supplicant wireless konfiguráció]]
 * [[Wireless_Eduroam_MacOSX10.7|MacOS X Lion (10.7) supplicant wireless konfiguráció]]

IPv6 Wireless LAN technológia

Bevezetés

A vezeték nélküli hálózat egy egyre népszerűbb szélessávú hálózati hozzáférési technológia, melynek tipikus sebessége 2 és 54 Mbit/s (half-duplex) között változhat és hatótávolsága 30 és 100-200 méter között változik. Alapvetően 3 tipikus szabvány terjedt el:

  • 802.11b direct-sequence spread spectrum (DSSS) rádiós technológia - maximálisan 11 Mbit/s sebességgel a 2.4 Ghz-es szabadfelhasználású sávban
  • 802.11g direct-sequence spread spectrum (DSSS) rádiós technológia - maximálisan 54 Mbit/s sebességgel a 2.4 Ghz-es szabadfelhasználású sávban
  • 802.11a orthogonal frequency-division multiplexing (OFDM) rádiós technológia - maximálisan 54 Mbit/s sebességgel a 5 Ghz-es szabadfelhasználású sávban

Mivel a vezetéknélküli hálózatoknál az adatcsomagok megfelelően módulált rádióhullámok formájában haladnak, amelyeket könnyen hozzáférhető eszközök birtokában bárki képes venni, dekódolni, sőt visszajátszani vagy hasonló csomagokat küldeni. Ezért nehéz probléma a hozzáférés szabályozása és a titkosság elérése. Az IEEE erre több különböző biztonsági erősségű választ adott: Wired_Equivalent_Privacy (WEP), Wi-Fi_Protected_Access (WPA) illetve IEEE_802.11i 802.11i avagy WPA2.

Az alkalmazott Wireless LAN megoldás

Az tesztelt és implementált megoldás a WPA és 802.11i ún. Enterprise módján alapul, amely lehetővé teszi a felhasználók egyedi azonosítását (és wireless hálózathoz való hozzáférésének engedélyezését) és lehetővé teszi azt is, hogy az azonosítás meglehetősen diverzifikált módon történjen. A WPA és 802.11i Enterprise módja a 802.1x technológián alapul, amely IP és egyéb felső szintű protokolltól függetlenül teszi lehetővé az azonosítást, így jó választás lehet arra, hogy IPv6-on is lehetséges legyen hozzáférés és autentikáció:

8021X-Overview.png

Az alkalmazott megoldást olyan módon választottuk ki, hogy kombatibilis legyen a Eduroam Terena által indított nemzetközi kezdeményezéssel, valamint tegye lehetővé a GN2 JRA5 munkáiban való részvételt.

A kialakított rendszer leírása

A kialakított rendszer egy föderációs elven alapul:

  • A felhasználók az anya intézményüknek megfelelően autentikálnak. Ez megoldás lehetővé teszi, hogy a föderációt működtető szervezet – jelen esetben az NIIF – ne jelenjen meg adatkezelőként, hanem csak a föderációban résztvevő intézmények kezelik az adatokat – akik már eddig is kezelték, mivel náluk rendelkezésre álltak ezek az adatok, mivel az egyetemeken, kutató intézetekben már eleve nyújtanak központi szolgáltatásokat, amelyekhez szükségesek voltak ezek az autentikációs adatok (pl. email cím).

  • A felhasználók az anyaintézményüknél autentikának olyan módon, hogy a kialakított radius proxy hierearchia az autentikációs kéréseket haza proxyzza.
  • A kialakított EduRoam kompatibilis rendszerben nincsen meghatározva, hogy ki milyen autentikációt használjon feltéve hogy az megfelelően erős, és amely képes megvédeni a kliens és autentikáló közötti kommunikációt kellően titkosított tunnellel.

Eduroam_proxy_model.jpg

A támogatott autentikációs protokollok a következőek lehetnek:

  • PEAP (MSCHAPv2)
  • EAP/TTLS (akármilyen belső protokollal) - tipikusan PAP, vagy MD5 jelszó hash
  • EAP/TLS

A rendszer mind a hármat lehetővé teszi.

Jelenleg a nemzetközi EduRoam hálózatban kétféle autentikációs mód terjedt el:

PEAP
Előnye, hogy nem igényli újabb supplicant telepítését. Hátránya, hogy nem teljesen szabványos (inkompatbilitási problémák a PEAPv0 és PEAPv1 változat között). Néhány implementáció nem vizsgálja a Radius szerver tanusítványának érvényeségét, ami könnyen közbeékelődő támadáshoz (Man in the Middle) vezethet.
EAP/TTLS

Előnye, hogy teljesen szabványos és a belső protokoll lehet PAP, MD5, MSCHAPv2 vagy bármi más, de sajnos Windows klienseken telepíteni kell egy supplicant-et – pl. Intel prowireless vagy szabadon letölthető securew2 supplicant-et.

Konfigurációs leírások

Radius konfiguráció

Access point konfiguráció

Felhasználói konfiguráció

Figyelem! ezek a dokumentációk csak kiindulási pontok lehetnek, minden eduroam résztvevő intézmény saját beállításokat igényelhet, különösen a WiFi beállítások (WPA/WPA2), tanúsítványok, szerver nevek és az autentikációs megoldások (PEAP/EAP-TTLS) tekintetében.

IPv6 tesztek

A Wireless infrastruktúrát EduRoam támogatással üzembehelyeztük 2006 tavaszán. Élesben a rendszer 2006. május 31. és június 2. között vizsgázott a Budapesten tartott 7. EUGridPMA megbeszélésen, ahol a részvevők többsége eduroam segítségével fért hozzá hálózathoz és a távoli erőforrásokhoz. A résztvevők örömmel nyugtázták, hogy a az NIIF EduRoam infrastruktúrája támogatja az IPv6-ot. A holland, cseh és görög kollégák IPv6-os erőforrásokhoz is hozzáfértek.

Pilot Infrastruktúra kiépítése a partnereknél

Végleges szolgáltatói infrastruktúra

Campus6: IPv6_Wireless_LAN_technológia (last edited 2011-08-12 09:22:41 by mohacsi)